School: Bárdínse (roll number 12399)

Barr Duínse, Co. Cork
Cáit, Bean Uí Riórdáin

1. Bhí ceannuídhe ann fado agus bhíodh sé ana dhian ar a chuir seirbhísigh agus ní bhídís ró bhuidheach de. Aon lá amháin d'éirig idir é agus duine aca agus do fuair sé an láimh uachtair ar an gCeannuídhe agus do mharbhuígheadh é. Bhí an seirbhíseach ag cuimhneamh ar cad a dhéanfaí leis féin nuair a gheóbhfaí an Ceannuídhe marbh. D'árduig sé leis an corp agus chuir sé é i bpoll portaig in áit iargcúlta i ganfhios (d'aoine) d'éinne. Bhí an seirbhíseach ag cur 'sa chúiteamh agus sé a rith ina aigne fé dheire ná go raibh rud éigin déanta aige as an slíghe. Dúbhairt sé leis féin "Raghad chun faoisdine agus neósfad an peaca agus beidh sé sgartha liom go deo agus ní neósfaidh an sagart d'éinne é." Dhein sé amhlaidh.
    AT1600: The Fool as Murderer
    Siobhán Ní Luasa