School: Goresbridge (B.) (roll number 800)

Goresbridge, Co. Kilkenny
Antóin Daltún

1. Ritheann ceann dos na sean bothre an ghiris do Droichead Góir. "Slige Dála" is ainm don bóthar so agus an bhaint aige le stair na tíre seo. Ní raibh cead ag na Sasanaigh feidhim a baint as fadó gan táille do díol ag Droichead Leithgleann, mar bhí dún ag na sean gardhil san áit seo agus ní bhídís sásta na Sasanaigh do leigint trí na b'fearann.
    D'reir na sean daoine níl sa bóthar seo ó Nás na Ríogh ach craobh den sean bóthar. Bain Beancoini feidhim as an mbóthar seo aon uair a bhí na cóistí aige i gcóir an turais ó Baile Átha Cliathe go dtí Pórt Lairge. Stagagh an Cóisde sa tig Ósta san Dair Riogáinach (Royal Oak, 3/4 miles from Muine Beag).
    Tá an tig Ósta san na seasamh fós bíodh is go bhfuil a ré caiche.
    Siar ó sheas tre Dun fonga (Doninga) bearbha átha Coir, Ath Coir and Caislean Uí Ceallaigh a ghabhann an bóthar seo ón Dáir Ríoghach.
    Do gabh muinntear Loch Garman an bóthar seo
    A. Ó Daltúin