School: Goresbridge (B.) (roll number 800)

Goresbridge, Co. Kilkenny
Antóin Daltún

1. San am fadó bhí sean bhean 'na conhnuidhe ar an gCoimín i gCnoch Ceallaigh (Kellymount; 4 mile from Paulstown) Chuaidh Banbh nó much ar seacrán uaithi lá lean sí an mhuch agus saothar uirthi ach chuaidh an mhuch isteach agus bpoll sé ór dtalamh agus b' éigin dí meitheall do bhailuígadh ar lorg na muiche. Thosnuighe ad ar ag romhar agus lean ad ar rian na pluaise gur shroichead ar Abha na Bearbha. D'Shágad ar an clais ar oscailt 'na nDiaidh, agus deirtear gurbh í an chlais seo an sean teóra dir Barúntas Gabhráin agus ó nDróna.
    A. Ó Barúin
    P. Ó Leathlobhair