School: Clones (Clochar Lughaidh) (roll number 15041)

Clones, Co. Monaghan
Sr. Máire

1. (continued from previous page)
    so snapadh se'n chrois. Itheann an t-aos óg go leor cnó an oidhche sin freisin agus imrigheann siad cleasa leo.
    Bhíodh na buachaillí tuighe ag dul thart oidhche Shamhna sa gceanntar seo fadó ach ní dheinid amhlaidh anois. Tá sé de nós ag buachaillí óga ar fud na tuaithe fosh crainn chabáiste agus sleamhnáin do bhriseadh agus do chaitheamh ar na bóithre an oidhche sin agus ceangluightear crainn cabáiste ar dóirse tighthe d'fhonn spóirt agus siamsa. Tosuigheann na daoine ag cuartigheacht um Shamhna idtighthe a cheile is' t-oidhche agus bítear ag imirt cartaí agus mar sin de, go dtagann na h-oidhcheannta goiride aríst.
    Bíonn fleadh agus féile ag chuile duine um Nodlaigh. Deintear na tighte do mhaisiú le cuileann na gcaor ndeang, le leidhin agus le druilis in onóir na féile.