School: Clochán (roll number 14987)

An Clochán, Co. Kerry
Seán Ó Cúrnáin

1. (continued from previous page)
    Nuair a bímíd ag glaodhac ar an gcapall deirmimíd Phil! Phil! Phil! Nuair a bímíd ag glaodhac ar na lacain, Phín! phín! a deirimíd. Tioc! tioc! leis na cearca; Bidh! bidh! leis na turcaithe, agus Beadaí beadaí! ar na géana. Cun glaodhac ar na muca, Doc! doc! a deirimíd. Sé an ainm tugaimí ar tig na mbo ná, cró na mbó. Deintear ceangall as gruaig eirball na mbó. Ar an muinéal is mó a ceangaltar na ba. Ar an cois is mó a ceangaltar nuair bhíonn siad óg. Nuair bíonn siad seacthmhain ceangalar ar an muinéal iad.

Diarmuid Ua Gráíne
    Gleann Seana Cuirp
  2. Siad so na h-ainmhidhthe atá againn san bhfeirm. Ba, caoire, gamhna, asal, capall, cearca, lacain, géana, agus turcaithe. Nuair a bhímíd ag tománt na gcáorach deirimíd Cush!; nuair a bímíd ag tomáint na ba deirmíd Hush! Nuair a bímíd ag glaodhac ar na cearca deirmí Tioc! tioc! Cun glaodhac ar na lacain deirimíd Féineach! féineach! Deirmíd Beadaí beadaí leis na géana. Deirmíd Bídh! bídh! leis na turcaithe, agus cun glaodhac ar na
    Siobhán Ní Murcadha
    Máire Bean Ní Mhurchadha