School: Clochán (roll number 14987)

An Clochán, Co. Kerry
Seán Ó Cúrnáin

1. Gairbhshion na gcuach. Tuiteann sé ar an 5adh lá deag de mí Aibreáin. Bíonn an cuach againn an uair sin. Uaireannta bíonn an aimsear ana garbh.
    Lá san swítín. Deirtear dá mbeadh an lá san bréagh go dtiocfhaidh dathad lá mar é na dhiaidh. Tuiteann an lá san ar an 5adh lá deag de mhí Iúil.
    Dá labhradh an cuach ar crann gan duille, is dá dtiocfhadh Domhnach Cásga roimh lá le Muire diol do chuid stoic an bliadhan sin agus ceannuig lón.
    "Nuair a thiocfhaidh an Míol mór ar an Maing, is nuair a thiocfhaidh an fhrainnc ar Sliabh mis, agus nuair a caillfhidh an shagart a sháint annsan iseadh thiocfhaidh caint don bfiac dubh."
    Lá saoire sa geimhreadh agus troscaidh sa bFóghmhair, sé sin, lá saoire iseadh an céad lá den geimhreadh agus lá troscadh an lá deireannac den bhFóghmhar.
    Diarmuid Ua Dúbhda
    Baile na Leacan, Co. Kerry