School: Scoil N. Erc

Baile an Mhúraigh, Co. Kerry
Bean Uí Chinnéide

1. Fir Cáileamhla sa Pharóiste
    Diarmuid Ó Séaghdha, Baile Loisgighthe, Baile na nGall, Daingean.
    Fear ana láidir dob eadh é lá amháin bhí fear éigin ar an mbaile ag tóghaint claidhe le fóidh,nuair a bhíodar ag baint na bhfódh do thánadar trasna ar chloch mhor. Do bhiodar chun i do chur na seasamh le taobh an chlaidhe ach ní rabhadar ábalta ar bogadh ná sághadh do bhaint aisti.
    Do tháinig Diarmuidh trasna ortha agus d'fiarfuig sé dhóibh cad na taobh ná rabhadar ag cur na cloiche na seasamh ach dúbhradar ná feadfaidís i bhogadh agus ná raibh aon duine ar an dtaobh seo do Dhaingean a fheadfadh i do bhogadh muna ndeanfadh Ruadraí Báicéir fear láidir a bhí i mBaile na Nátha. "Is mor an obair arsa Diarmuid "má tá'n sibh cun an Pharóiste go léir a chur síos do Ruadraí Báicéir" "Triail í a Dhiarmuid
    Nóra Nic Gearailt
    Cill Chúile, Co. Kerry