School: Scoil N. Erc

Baile an Mhúraigh, Co. Kerry
Bean Uí Chinnéide

1. Sgeal Grínn.
    Aon lá amháin fadó dúbhairt an máighistir leis na buachaillí go dtabarfadh sé scilling don mbuachail is feárr a neósfadh sceal do mar geall ar an taidreamh a bhí aige uair éigin.
    Thugadar leath uair a chluig san insint cuidh aca ná feadfadh cuimhneamh ar aon thaidreamh a deineadh riamh dóibh agus a thuille a chuimhnig láithreach air. Fé dheire thosnuig buachaill óg an taidhreamh a bhi aige a chur indúil dóibh.
    "Chuadhas a chodladh aréir ar leath-uair taréis a naoí" ar seasean "nuair a bhí an Coróin Mhuire ráidhte againn agus ní fada a bhíos im leabaidh nuair a bhíos im'chodladh is mé ag taidhreamh chómh soiléir is dá mbeadh
    Nóra Nich Gearailt
    Cill Chúile, Co. Kerry