School: Cluain Chumhra (roll number 15660)

Cluain Chortha, Co. Kerry
Seán Ó Súilleabháin

1. (continued from previous page)
    oirfidís in aon chor i bhFaill a' tSrutháin anois. Bhí an áit ró-gharbh agus ró doimhin. Bhí fear ó Baile Roistín lá theas i bhFaill a tSruthain agus níor tháinig aon biadh chuige ann. Ní fheadar ca'na taobh. B'fhéidir ná raibh fhios ag an mhuinntir sa bhaile cá raibh sé agus i gcaitheamh an tráthnóna thuit an fear bocht de'n ocras, idir dhá chúil feamnaighe. An fhaid a bhí sé ar an dtalamh níor dhein san do gan bheith ag tarrac na feamnaighe as chúil an fhir thall agus á cur 'na chúil féin agus anois agus airís chuireadh sé glam as, "prapaí nó an sagart" a deireadh sé. Más speabhraoidí a bhí air nách maith nách ó na chúil fhéin a bhí sé a cur ar chúil an fhir thall.
    Bhíodh líontán leis acu. Dheinidís féin na líontáin de chórda (twine) ar nós líon-iasgaig. Bhíodh téad-bhuínn agus téad uachtair air agus bhíodh cléith adhmaid ar gach ceann de. Bhíodh beirt ar an líontán agus greim ag gach ceann acu ar chleith á choimeád 'na sheasamh agus théighidís lasmuich de'n bhfamnaig agus go minic an tonn ag gabháilt lastuas díobh. Nuair a thugaidís isteach i mbéal tuinne é bhíodh cabhair i mBéal na Tuinne rómpa chun an fheamnach a thógaint uatha. Nuair a bhíodh an t-uisge fé'n líontán b'fhuirist é dh'fholamhú ach é iompó amach. Ach nuair a dh'imthigheadh an tonn uaig bhíodh ana duagh á iompó 'mac. I gCúl -dorcha, ar an bhFeóthanaig, bhí sluagh mór ar an dtráig ag faire le h-uain agus bhí an fheamnach na cnocán lasmuich ach bheadh ar daoine tabhairt fé leis na líontáin
    Bean Uí Shúilleabháin
    Pádruig Ó Súilleabháin