Scoil: Cill Mhic an Domhnaigh, An Daingean (uimhir rolla 11146)

Cill Mhic an Domhnaigh, Co. Kerry
Tomás Ó Séaghdha

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    freisáilte i gcéir n a maidne. Thógadar anuas a gcuid ime do'n gcapall. Seadh arsa an buachaill lé Con théanaim ort geóbaimíd poll amach i gcóir na h-oidhche. D'imthigheadar leó agus bhiódar ag cuir díobh ar feag tamaill. Chonnaiceadar an solus beagh ar thaobh an chnuich. Do dheineadar fé na dhéin. Do chnagadar agus do h-oscaladh an doras. Nuair a chuadar isteach bhí strapaire fir istig rómpa agus bhain sé seacht crota as a lámha. D'ullmuigh sé biadh dhóibh agus bhéidir go raibh gád aca leis. Nuair a bhí deire itthe agus ólta aca, dúbhair an buachaill lé con go raibh leabhaidh annsan anáirde agus ag dul ináirde a chodla innte go nglaodfad sé féin ar a mháthair. Chuir sé uaid mise agus ba mhaith an díol ort-sa mise do ghábhailt chúgat. Chuir sé uaid mise agus ré níd athá annseo anois beid sé againne. D'imtígheadhar agus chuadar go dtí na gcuid ime. Chuadar go Corcaig agus dhíoladar é. Thángadar abhaile an bóthar céadna ina gcuadar agus íad ag imteacht. Thugadar an oidhche san ins an gnáthóig céadna arís. Nuair a tháinig an mhaidhean; téighirse abhaile ars an buachaill le Con. Chromh Con ar a bheith ag tabhairth a thuarasthail do'n mbuachaill. Ara arsa an buachaill beir leath abhaile do chuid airgid. Tá siad araon lán láidir riamh ó shoin. Sin é mo sgéal-sa má tá bréag ann bhíód.
    Seosaimh De Hóra
    Tomás