Scoil: Kilmacteige (B.) (uimhir rolla 15500)

Kilmacteige, Co. Sligo
Mícheál Ó Cuirnín

gréine ar an t-aonmhadh lá déag ar fhichead de mhí na Márta gur leim sí amach ón g-claidhe a rádh
    "A Mhárta bhréine droch amgeanta ní raibheas acht ba dual dhuit bheith déinis do dhicheall ormsa nar agraidh Dia ort é."
    Béir san uaigh ar a do dhéag a chlog anocht. Bhí an Máirt ag eisteacht acht níor leig sé air go raibh taréis leis ag machtnamh. D'iarr sé tri lá ar iasacht o Mhí an Aibreáin agus fuair sé iad agus fáilte. A leithead do aimsir le cruadháil is a bhí ann, níor thainig ariamh. Sar a raibh an triomhadh lá de mhí Aibreain criochnuighthe bhí an bhó sínte marbh agus an croiceann bainte dí.
    Michael Murphy
    Brigid Marren