Scoil: Scoil Chuimín (uimhir rolla 4786)

Pollagh, Co. Galway
Gearóid R. Ó Laidhigh

dubhairt sé leo theacht abhaile leis.
    Ar an mbealach abhaile thainic siad go Abhainn agus ó bhí tart ar an mac do boíge thainic sé anuas den eac agus luigh sé sios ar a bholg ag ól uisge na h-aibhne. Chaith na driatairí amach san abhainn é agus shíl siad go raibh sé baidhte. Acht ní raibh. Scuab an sruth é go carraigh mhoir a bhí i lá na h-aibhne. D'fhan sé annsin agus d'imthigh na driathairí abhaile. D'innis siad sgeul dá n-athair gur chaill an driathair óg a mhile phunt agus a chapall agus gur marbhuigheadh é. Chreid an t-athair, an Sean Rí iad acht bhí roinnt aimris air mar, mar a dubhairt sé fein ní raibh cainnt ag an mnaoi oig, na ceol ag an ean na rith ag an capall.
    Thainic an sionnach agus thug sé an diabhal le n-ithe ag an flaith óg a bhí san abhainn. Acht do shabhail sé é agus thug sé comhairle dó.
    Cupla lá in a dhiaidh sin nuair a bhí an bheirt driathair ag fiadhach chuaidh an flaith óg go dtí an caisleán gleasta mar tinnceár. Nuair a thainic an fear óg isteach san gcaislean thosuigh an bhean óg ag gairdide, thosuigh an t-ean ag
    AT0550: Search for the Golden Bird
    Peadar Ó Concubhair