School: Crois Bhóthar

Pollacorragune, Co. Galway
Eibhlín Ní Bhreitheamhan

ón tobar é. Tá crann ag fás ag an tobar.
    Fuair mé an sgéal seo a leanas ó mo shean-athair - Micheál Ó Lurgáin - acht níl sé ró-dheimhnigheach aige. Níl fhios aige cé'n t-ainm abhí ar an duine a rinne an gníomh mar is i bhfad ó shoin a thárla sé. Thóg an fear sin iasg as Tobar Garáin agus thug sé abhaile é. Chuir sé ar an teine é le é a bhruith, agus nuair abhí an taobh sin réidh le iompódh bhí sé ar tí é sin a dhéanamh acht léim an t-iasg ó'n teine agus d'imthigh leis. An chéad uair eile a chuaidh an fear chuig an tobar, chonnaic sé an t-iasg céádna agus taobh amháin dhe dóighthe.

Tugtar an t-ainm - Sruthán Brighde - ar an sruth atá in aice le Státhúin an Bhóthair Iarainn i dTuaim.
    Ó mo shean-athair is mo shean-mháthair is 70 bl. aois a fuair mé an t-eolas seo ar fad.
    Áine Ní Bhriain, Cluain Caoilbhigh, Tuaim