Scoil: Corr an Droma

Corrandrum, Co. Galway
Breandán Ó Míodhcháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Bhí fear annseo in Éirinn fadó ar a dtugtar Gobán Saor. Bhí sé ina chómhnuidhe in aice le Cill Alaidh i gCondae Mhuigheó. Bhí an Goban go h-an cliste ar fad le stuaim agus intleacht. D'imthigh sé go h-Alban ag iarraidh oibre dhó féin. Chuaidh sé in áit a raibh saorcha ag obair agus thosuigh siad ag gáiridhe faoi. Nuair a chuaidh siad chun a ndinnéir d'fhiafruigh an Goban díobhtha céard a bheadh sé féin a dheanamh go dtigeadh siadh ar ais. Dubhairt an mháigistir a bhí ó's cionn na lucht oibre leis cat agus dhá iarball a dhéanamh agus cat gan aon iarball ar bith. Nuair a tháinig siad ar ais agus chonnaic siad an rud a bhí déanta aige, in áit iad san bheith ag magadh air, bhí seisean ag magadh orra. Dubhairt an máighistir annsin leis na h-oibridhtheóirí , "Ní dhéarnadh aon fear riamh sin acht Gobán Saor as Éirinn agus má's é atá ann caithfidh sé máighistreacht na h-oibre fághail." Fuair sé sin, agus ní raibh aon caisleán ins an domhan a bhí níos
    AT0875: The Clever Peasant Girl
    Bean Uí Sgiréud