Scoil: Corr an Droma

Cor an Droma, Co. na Gaillimhe
Breandán Ó Míodhcháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Ardán iseal cruinn 'seadh an "mound" seo agus tá sé suidhte i bhfaithche na sgoláirí annseo. Deirtear ná bhfanann an t-sneachta taobh istigh d'en "mound" seo mar leaghann sé chomh sgioptha is a thuiteann sé ann. Sé an fáth nach luigheann an t-sneachta air, tá sé ráidhte, mar is annseo a sgar Naomh Bríghid a brat amach ar an talamh sa gcaoi go bhfeádfadh na mánaigh agus na mná riaghalta suidh síos air, agus a sgith a leigint ann, agus iad ag imtheacht ón dTeampall nuair a bhí sé a' dóghadh.
  2. (gan teideal)

In aimsir na "Faction Fights" ba iad muinntear Oisín agus muinntear Mic Aodha ba mhó a bhíodh páirteach ionnta anseo.

[-]
    Peadar Ó Cathasaigh