Scoil: Corr an Droma

Cor an Droma, Co. na Gaillimhe
Breandán Ó Míodhcháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    seo gur stíplis stuaiplis m'ainm-se bheinn sé gan mo phágh." D'innis an fear d'a mhnaoi é gur chualaidh sé a leithéid de chomhrádh san lios, agus do phrioc sí í féin is ní ghorthigh. Bhí fhios aici gurb in í an bhean a thug an sníomh uathaí agus gurb í Stiplís Stuaiplis a h-ainm. Ba gheárr go dtáinig an t-sean chailleach isteach is an lín sníomhtha aici. "Míle fáilte rómhat a Stiplís Stuaiplís" ars a bean a ' tíghe. " Nár mhairis-se coidhche " ars an chailleach agus d'imthigh sí leí agus fearg uirthi.
  2. Bhí preacháin ann uair amháin agus bhí sé spalta leis an tart. Dearc sé faoi is thairis i ngach áit ach ní raibh braon uisge le fághail mar go raibh an aimsir an tirm. Ní raibh fhios aige ar bith céard a dhéanfadh sé agus a theanga amuigh ar a cheann. Ar deireadh
    Tomás de Búrca
    Na Cathracha, Co. na Gaillimhe