Scoil: Machaire Rabhartaigh

Machaire Uí Rabhartaigh, Co. Donegal
Seán Ó Gallchobhair

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Chuireadh siad fáinní, nó clocha beags deasa isteach fríd. Ánnsin nuair a bhíodh na coinnleóirí deánta acú bhíodh na rudaí deasa seo le feiceáil tríotha.
  2. Deánamh ciseán.
    Ar dtús gheibheadh siad dhá fhonnsa adhmuid. D'fhuigeadh siad in-a luighe ar an urlár iad. D'oibrigheadh siad na slatacha suas tríotha annsin nó go mbéadh easnacha inntí. Chuireadh siad tóin inntí le slatacha fosta.
    Sé an dóigh a dtarraingeadh an gabha na fiacla do na daoinibh: Ar tús chuireadh sé iarann nó bior isteach sa teinidh nó go mbíodh sé dearg aige. Annsin gheibheadh sé córda agus ghreamuigheadh sé do'n ainneóir é. Deireadh sé leis an fhear a bhí ag fághail na fiacaile tarraingthe go gcaithfeadh an córda greim maith a fhágháil. Acht ní sin an rud a bhí ar a intinn aige acht go mbíodh an bior te.Tharraingeadh sé
    Nóra Ní Ghallchobhair
    Mín Lárach, Co. Donegal