Scoil: Machaire Rabhartaigh

Machaire Uí Rabhartaigh, Co. Dhún na nGall
Seán Ó Gallchobhair

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Aicíd eile:- Is iomdha bó a bíos gamhain aicí agus a chuireas amach a cord. Rud iongantach contabhairteach seo. Sé an fáth go gcuireann siad amach a gcorp mar go loittear an t-eallach. Tá cuid de'n eallach a gheibheas bás leis agus tá cuid eile acú a gheibheas biseach leis. Caithfear a bheith iongantach cúramach ag cur isteach an chuirp. Tá daoine speisealta fá choinne seo. Níl sé ceart salacar de rud ar bith a bheith greamuighthe de'n chorp nuair a bhithear ghá chur isteach. Bó ar bith nach dtig a corp a chur isteach ní bhíonn gamhain ar bith aicí a choidhce aríst. Agus annsin tigeann aicíd eile ortha sé sin luigheann sí síos ar an talamh agus toisigheann sí a dhiúl a cuid bainne féin.
  2. Béal oideas fá chapaill.
    Bhí fear ar an bhaile seo fadó arbh ainm do Éamonn Mac Pháidín agus bhí sé féin agus a mhac thíos ins an chladach oidhche amháin. Bhí capall agus carr leo fosta. Nuair a bhí siad tamaill thíos d'imthigh a t-athair[?] agus an carr gan mhothughadh ar sodar síos tóin na dumhcann. Níor lean an mac é nó bhí fios aige gur na daoine beaga a bhí ag tiomáint an chapaill. Tháinig sé aníos chun an bhaile agus d'innis sé an sgéal seo. Bhí an mhuinntir eile ag dul síos acht ní leigfeadh sé iad: "Níl maith díbh dul síos" ar sé, "nó chonnaic mise ag dul síos Gob an Chlóchain é"
    Máire Nic Gaedhigh
    Seán Mac Pháidín