School: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Donegal
Niall ac Suibhne

1. Bhí tighearna talaimh ann uair amháin agus bhí an-ghreannmhar. Bhí triúr fear ann agus bhí siad pósta. Chuaidh na mná fad leis an toighearna talaimh agus an cíos leo agus dubhairt leis nach rabh acú ach leath anois acht nuair a thiocfadh an dara leath-bhliadhain go dtabhairfeadh siad an t-iomlán dó gan pighinn chuige nó uaidh.
    "Bhal," arsa'n tighearna, "cé bith duine agaibh is fearr a dhéanfas amadán dó bhur gcuid fear ní bhéidh féidhm oraibh an pighinn cíos a' dhíol ar feadh bhur saoghal."
    Tháinig na mná 'na bhaile agus iad ag déanamh suas eatorra goidé a bh'fhearr daobhtha a chur i n-iúil do na gcuid fear. Ar maidin lá ar ná bhárach chuaidh fear acú amach a rómhar, agus i dtráthaibh an deich a chlog chuaidh a bhean amach le braon tae chuige
    AT1406: The Merry Wives Wager
    Máire Bhreathnach