School: Edenfinfreagh (roll number 8901)

An tÉadan Anfach, Co. Donegal
Conn Mac Diarmada

1. (continued from previous page)
    Oidhche Féil Éoin a bhí ann. Bhí Gleann Fhinne lasta suas uilig le teinte, agus rí-rá agus gleo ann a cluinfhéa ‘sna ceithre h-airdibh fichead. Astoigh toighe Máire Ruaidhe bhí sgaifte ban na suidhe thart go sócalach fa chraos bréagh teineadh, agus iad a chleiteal agus a seanchas eatorra fhéin gan de sholas aca acht bladhaire na toineadh a bhí ag caitheadh a sgáili ar na ballaí. Bhí duine amháine ‘na measg nach rabh astoigh leis fhéin agus sin mac Máire Ruaidhe. Bhí sé na shuidhe ag éisteacht leis an ghleó agus an spraoí a bhí amuigh agus a chroidhe a’ bhriseadh nuair nac dtiocfadh leis fhéin a bheith le lucht na dtinteach. ‘Sa deireadh (se) d’éirigh sé go mí-fhoideach agus síos síos leis agus d’amharc amach ar an doras. “A’ Mhathair ar seisean “Tá an gleann uilig lasta le teinte Féil Éoin”.
    “Caide sin duitse” arsan mhathair, “gabh
    Cait Ní Chuinn