School: Edenfinfreagh (roll number 8901)

An tÉadan Anfach, Co. Donegal
Conn Mac Diarmada

1. Tráthnóna amháin idir luighe gréine agus coimeasgar thainig fear óg sgafánta anoir Gleann Fhinne. B’furust aithne mac dé muinntie na h-áite é na bhí cuma air go raibh sé go maith ‘san t-saoghal agus dá brígh sin bhí cluas ar bior ar achan nduine le fághail amach caidé rud é na cá raibh a thriall. Nuair a bhí sé go díreach ag áirdiu an gleanna cé casadh air acht Máire Ruadh an Droichidce. Cuir an beirt forán ar a chéile. D’fiafruigh seisean cá raibh an bealach go sgoilteadh na dTrí nDeór. D’innis sise do agus níl fhios ag aoinne eile caidé an cómhradh uilig a bí eatorra acht nuair a bí siad ag sgaradh ó na chéile tug seisean bonn ór do Máire le na rún a ceilí a dfág ar a bhonnaibh i ó shoin.
    Cait Ní Chuinn
    An Mhullaigh, Co. Donegal