School: An Ghráinseach, Eóchaill

Grange, Co. Waterford
Deaglán Ó Cuilliú

1. Bhí fear ann fadó agus chuaidh sé ag imirt cártaí oíche. Bhí sé an-dhéanach nuair a bhí sé ag teacht abhaile. D'airigh sé scréach istigh sa pháirc. Rith an fear comh mear agus bhí aige. Nuair a bhí sé ag dul isteach sa gháirdín chonaic sé rud éigin. Lean an rud é agus bhí an fear ag rith go dtí go raibh sé corcha.
    Shuí sé síos agus d'fhan sé ann go dtí gur tháinigh an maidin agus sé an áit a fuair sé é féin ach thall sa Sean-Phobal.
  2. Do bhí feirmeoir ann fadó agus do chuaidh sé amach sa pháirc. Do chonaic sé láir bheag dheas.Do thóg sé abhaile í agus do bhí sé go an-mhaith chun gach aon rud a dhéanamh dó.
    Bhí sí aige seacht mbliaina agus do bhíodh siora gach bliain aici.
    An oíche seo do bhí sé ag obair an-héanach agus do bhuail sé í. Nuair do scuir sé í do leig sí siocra agus ní raibh aon ancraibh a siorrach nár tháinigh ag triall uirthe.
    Seumas Moinbhíal