School: Baile Mhúirne (Cailíní)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín Bean Uí Bhuachalla

go h-olc.
    Do dheineadar fé dhéin an pháláis. Nuair a chuadar isteach sa pálás do bhí gúna ar phláta mhór i gcóir an cailín agus do cheapfá le féachaint air gur d'ór is d'airgead a bheadh sé déanta. Do bhí áthas an domhain ar an gcailín nuair a chonnaic sí an gúna breágh.
    Do chuir Seán peidhre láimhinní air féin agus do rug sé ar an ngúna agus do chaith sé isteach sa teine é. Nuair a chonnaic na daoine an gúna breágh imthighthe do thosnuighdear ag gearán mar gheall air ach dubhairt mac an Rígh go raibh fios a ghnótha ag Seán, cé go raibh sórt bróin air in dhiaidh an gúna bhreágh ach ní dubhairt sé pioc.
    Chuadar isteach go dtí an pálás ansan agus do sochruigheadh go bpósfaí iad mí ó'n lá san. D'imthigh an aimsear. Do bhí fhéasta mhór aca agus rinnce an oidhche sar ar pósadh iad. Do bhí an cailín óg
    Cáit Ní Shúileabháin
    Baile Mhic Íre, Co. Chorcaí