School: Baile Mhúirne (Cailíní)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín Bean Uí Bhuachalla

1. (continued from previous page)
    Seán de'n Rígh go ndéanfhadh sé gach rud mar a dubhairt sé leis a dhéanamh. Do fuair an Rígh bás ansan.
    Do bhí tórramh mhór aca ar feadh trí lá agus trí oidhche mar a bhíodh ages na daoine móra go léir. Do chuireadh é ansan agus má bhí an tórramh mór do bhí an socraid abhfad níos mó mar do taithn an Rígh go maith leis na daoine go léir.
    Do chuadar go léir abhaile go dtí an Rígh-Theaghlach ansan agus do bhíodar ana-bhrónach ar feadh sé mhí nó mar sin agus do bhí Seán agus mac an Rígh ana mhór le na cheile.
    Do bhí an aimsear ag imtheacht go dtí go raibh an mac ocht bliana déag d'aois. Aon lá amháin ghlaoidh Seán air agus dubhairt sé leis nuair abhí a athair ar leabaidh a bháis go ndubhairt sé leis féin é a bhreith tímpeall an Rígh-Theaghlaig go léir nuair
    Cáit Ní Shúileabháin
    Baile Mhic Íre, Co. Chorcaí