Scoil: An Chros (B), Cill Chaoi

An Chrois, Co. an Chláir
Seán Ó Héadtromóin

Ar an leathanach seo

1. Timceall na bliana 1850 bhí fear i dTulaig darbh ainm do Domhnaill O Beolláin agus bhí portach aige. Bhí sé ag díol cíosa le Marcus O Catháin a bhí ina chomhnuidhe i gCill Beatha. Lá amháin do dhíol sé ualach móna ina chlós féin dfear eile. D'innis spiairc éigin do Mharcus OCatháin cad a bhí déanta ag Domhnaill. Tháinig na saighdiuirí cun beirthe air mar bhí an dlighe briste aige. Bhí Domhnaill á bhearradh fein nuair a bhualadar isteach.
    "Dé an gnó atá agaibh díomsa" arsa Domhnaill. Tú chur i bpriosuin " arsan t-oifigeach a bhi orra. Fanaighidh go mbead bearrtha "arsa Domhnall agus racadh libh".
    B'é an breith a tugadh ar Domhnaill ná é caitheamh isteach i bpriosúin ar fead a shaoghail. Buail sé duine dá lucht conneadta agus dá barr san níor tugadh biadh na deoc dó ar feadh trí lá. D'iomchar sé é fein go maith ina diaidh sin agus fuair sé post sa priosuín ag roinnt bídh ar na priosunaig eile. Bhi dothain bidh ag Domhnaill annsan rud a theastuig uaidh mar bhí an goile go maithe aige.
    Bhi driothair ag Domhanill a bhí ina shagairt i gCill Ruis a bhí ag obair go dian chun é fhághail saor as an bpriosúin i gceann dhá blian d'eirigh leis agus scaoileadh Domhnall abhaile.
    Séamus O' Neachtain
    Tulaigh, Co. an Chláir