Scoil: Castletown (uimhir rolla 8535)

Baile an Chaisleáin, Co. Loch Garman

Inse Motholmog
    55 bliana d'aois - obair sa mbaile
    Cloneraney a tógadh í
    a Máthair

Do rughád mó seán sheán uncle Antoine Ó Haccéad in Cróibhán in aice le Cual-na-Gréien. Ba len a áthair do bhí an feirm atá anois ag Liam Ó Mórdha. Nuair a bhí sé in a bhuacaill do cuireádh é cun gabann in aice leis an t-Inbhear Mór.
    Lá amháin nuair do bhí sé ag cur crúidh fé chapaill ní raibh aón tairngní aige. Do chuir a mháighistir é ar mhúin chapaill cun dul go dtí an baile cun tairgní dfáil. Do stad ar sluagh tíre é ins an Flask ag an crosaire ins an t-Inbhear Mór. Do dheineadar a ndíceáll cun chaidhp pice do cur air. Do bhí capall maith aige agus deiríg leis éoládh ón na saighdiúirí. Ón tam sin níor dhein sé aon oibre ach cuaid sé isteach ins na Carmánaigh agus do throid sé in a lán cogaid. Do marbhuigead in a dhiadh sin ag Cul an Daingean.
    1. am
    Pádraig Ó Braonáin