Scoil: Baile Giolla tSionáin (C.)

Baile Mhic Giolla tSeanáin Uachtarach, Co. Luimnigh
Máiréad, Bean Uí Chathaláin

1. (gan teideal) (ar lean)

(ar lean ón leathanach roimhe)
    Seo rud a bhíonn ar siubhal Oidhche Samhna ag daoine óga - cailíní agus buacaillí bheadh oiriúnach ar phósadh, cnó d'fhágail, agus iad a cur ag dóghadh ar lich na teine, féachaint cé hiad na lánúna a bheadh pósta fé dheireadh na h-Innide a bheadh acu, no blian ó Oidhche Samhna féin. Séo mar a deintear é. Fágtar dhá cnó, tugtar ainm buachalla agus ainm cailín go mbeadh caitheamh i ndiaidh a chéile acha, ar an dá cnó agus cuirtear ar lic na teine iad. Má dhógann na cnó i dteannta a chéile ar an lich gan corruighe, posfar an beirt i gceann bliadhna, acht má preabann duine aca ón duine eile ní posfar go deó iad bféidir. Má dhóghann na cnó i dteannta 'chéile, pósfar iad mar atá ráidte cheana, acht caithfear a fhágail amach an gcaithfidh siad a ré nádúrtha ar an saoghail i dteannta a chéile. Cun san a fhágáil amach, fagtar báisín uisce agus cuirtear an dá cnó dóigte isteach ann, agus má fhanann siad ar bhárr an uisce ní bfaghaidh siad bás go mbeidh a ré nádúrtha caithte, acht na thuiteann ceann aca fén uisce,, caillfear é nó í. Bíonn ana chuid grinn agus suilt ag daoine óga timceall ar an gcleas so Oichche Shamhna, agus is deas pléisiúrtha an caitheamh aimsire é.
    Máiréad Bean Uí Cathláin