Scoil: Carraig na bhFear (C.) (uimhir rolla 14042)

Carraig na bhFear, Co. Chorcaí
Cáit Ní Riagáin

h-ifrinn.
    Do gheall Art de'n sagairt go dtiocfadh sé thar n-ais arís tar-éis a bháis cun innsint do, cá raibh sé.
    Tar-éis tamaill do bhí an sagairt ag teact abhaile oidhche. Do chonnaic sé (an sagairt) fear agus é ag marchaidheacht capall agus bhí fhios aige, gur ab'é Art a bhí ann.
    Dubhairt Art leis go raibh sé i bhflatis Dé. Do bhí ionghnad ar an t-sagart, mar do cheap sé go raghadh Art go Ifrinn.
  2. Fado do bhí torc Fiadhain i n-Eirinn. Lá amhain do chuaid dhá Fiaghuidhe indiaidh an tuirc. Nuair a thanadar go dtí an ceanntair sa, do cath fear amháin saighead agus do ghoin sé an torc. Do chonnaich an torc an fear. Do thug sé fogha fe'n fear. Do tharraing sé na putóga amach an bhfear. Nuair a connaich a compánac é, ar seisean, dún do bolg agus tá t-ainm sin Dún Bolg ar an áir.