Scoil: Baile Mhúirne (B.) (uimhir rolla 15346)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Donncha Ó Buachalla

agus do thóg sé fan cluais le slais í.
    Is na linn sin cé thiocfadh isteach sa cheardcha ach seana Nioclás na crúibe chun fhéachaint i ndiaidh a mhargadh le Liam.
    Nuair a chonnaic Nioclas gor aibh Síle sínte ar a faid ar an dtalamh tar-éis dorn fhághail ó Liam fo dhein sé amach go mba cheart do páirt a thógaint le Síle i gcoinnibh Liam.
    Do thosuig sé ar troid le Liam mar gheall ar bheith a' gabháil ar a bhean. Le na linn sin do bhuail sé Liam le slais i gan fhios do agus leag sé é.
    "A bhligéard bheitheamhnaig", arsa Nioclás nách deas an obair e seo bheirt a' gabháil ar dhó mnaoi. Ní fhéadfainn seasamh a féachaint ort a' gabháil uirthe.
    "Buail Liam", arsa Nioclás le Síle. Ní raibh an focal as a bhéal nuair aimsigh Síle Nioclás le slais den bhata fan leacain agus do sin sí é.
    "Bhíodh san agat anois a seana dhiabhal mar gheall ar mo fear a bhualadh. Ní raibh aon ceart agat teacht eadrainn i n-aon chor. Ar nóin do marbhóchfá é d'á féadfá é os cómhair m'aghaidh amach agus má thá sé sin a' gabháil orm cad é sin duitse.