Scoil: Baile Mhúirne (B.) (uimhir rolla 15346)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Donncha Ó Buachalla

1. An Circín óir agus an Coílichín airgid.
    Do bhí duine uasal ann fadó, agus bhí aon mhac amháin aige. Buachaill breágh neamh-bhiongantach liadhamnach ab'eadh é. Bhí ana bheann ag gach aoinne air. Do bhí an Gheimhreadh ana olc agus do thuil sneachtadh ana throm, agus d'fhan sé ana fhada ar an dtalamh.
    Bhí na h-éin bochta go léir a' fághail bháis leis an ocras. Do bhí ana thruagh ag an mbuachaill dós na h-éin bochta nuair a chonaic sé iad a' fághail bháis leis an ocras. Do chuaidh sé isteach sa sgioból agus do rug sé mála coirce leis ar a ghualainn amach chúcha. Do chaith sé chúcha ar fuaid an tailimh é i n'áit ná raibh aon sneachtadh mar bhí sé scriosta de aige le sluasaid.
    Do tháinig na h-éin go léir ag ithe, an lon dubh, an smólach, an céirseach, agus an druid, an préachán, an clúr, an dreoilín agus mórán eile. Bhí an buachaill a' féachaint ortha ag ithe agus bhí ama áthas air.
    Do dhun sé an cleas céanna ar maidin amáireach. Do rug sé ar mála coirce amach chúcha airís. Le 'na linn sin do tháinig éan ana mhór agus thosnuig sé ag ithe i n-aoin fheacht leó. Do rug mac an duine uasail coirce amach chúcha gach aon mhaidean ar feadh seachtmhaine. Sa deire dubhairt an t-éan mór lesu go raibh sé ana bhuidheach de mar gheall ar bheith a' tabhairt an coice go léir dóibh. Dubhairt an t-éan leis teacht anáirde ar a dhrom féin agus go dtabharfadh sé marcuigheacht breágh dó d'á mba mhait leis é. Dubhairt an bhuacaill gur mhaith agus tháinig
    P.h.
    AT0313: The Girl as Helper