Scoil: Cnoc an Chuilinn, An Ráth Mhór (uimhir rolla 9871)

Cathair Bhearnach, Co. Chorcaí
Nóra, Bean Uí Dhuinnín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    go dtí go raibh an suípéar ollamh. Bhíomar tar éis mart óg reamhar do mharbhú tamall roimhe sin agus bhí corcán mór de'n feóil guirt sin beirbithe agus cabáiste leis. Bhí fircín prataí beirbithe i gcorcán mór eile. Bhuel do dhruidheadar isteach chun an búird agus muna bhaineadar sasamh as an bhfeóíl agus na prataí ní lá fós é. Ní raibh aon taithighe ag na fearaibh bochta ar aon tsaghas feóla. Tá fhios agat agus níor fháadar pioc ar na pláthaibh. Thug Healy (buacaill eile) sunnc ulinn dom agus dúbhairt sé igcogar "Labraidh an mairtfheóíl leo i rith na h-oidhche agus I Muire bhí an ceart aige. Ag déanamh ar a naoi a chlog bhiomair go léir ag cuimhneamh ar dhul a chodladh. Tig an mhór ar fad abhí i m Brewsterfield a dtuigeann tú agus bhí mórán seomraí ann. Bhí halla mór leathan fada
    John F. Dineen
    Teacher (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)