Scoil: Athy (St. Michael's Convent) (uimhir rolla 6209)

Baile Átha Í, Co. Chill Dara
An tSr. Miceál Ní Leidhe

1. (gan teideal) (ar lean)

(ar lean ón leathanach roimhe)
    mbead rud éigin ar siubhal ar an Ráith sin agus go mbéádh na h-Eireannaigh ann. Chuaidh sé agus a chuid fhear agus do mharbhuigeadar gach duinne a tháinig ann gan truagh acu d'aoinne. Le go gcuirfead an t-ainm sin in iul d cách gur ainm nua atá ann, tá an Ráth sin chómh sean leis na clocha. Tá cupla uaigh le feiscint fé lathair gar do'n ait sin. Sa mbliadhan 1856 rinneadh tochailt measg na Ráth agus na gCnoicín ar an gCurrach.
    Maidir le "Rath na Croiche" séárd a bhí ann na lanna iarrainn a raibh cabhail cheanrógach air. Fiacal mór capaill a friteadh sé troigte síos faoín dtalamh ins an gceanntar ceadhna agus in a theannta sin go leór piosa iarrainn fuaireadh freisin bonn airgid edgar tuairim agus troigh sios fé'n gcré i lár an dúin, agus deirtear gurbh ait comhnuighthe an taoisig an dun sin.
    Ingar do'n áit frítheadh carn dubh

(Winnie Day, Town Hall, Athy)