Scoil: Baile 'n Sceilg (B.)

Baile an Sceilg, Co. Chiarraí
Seán P. Ó Súilliobháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ndeannach ná faghadh sé an culach. Do bhailibh Eoghan leis agus nuair a srois sé an tig diarraidh fear a tíghe dho cad a bhí uaidh. Dubhairt Eoghan mar seo leis. Is amhlaidh a cuireadh [?] mise go dtí tusa le [?] muice go dtí sir culaig. Cé é tusa arsa an fear. Is mise Roghan Ruadh ion sliab ruadh buacaill Liam Ruad Hoset do cuireadh lé cráin ruadh go dtí an cullach ruad Taidg Ruad Beartan.
  2. Tá Cnoc a Stoca i naice lé Ceann Muice do bhí fear na chómhnuídhe san áit sin agus do bhí mórán óir aige. Do chuir sé an tór isteach i stoca agus do chuir sé a bhfolach sa chnoc é. Caiteadh é tamall na dhiaidh sin agus níor bhfuair sé aon aimsir air innsint cá raibh an tór. Tamall mhaith na dhiaidh sin do bhí fear ag siubhal an chnuic agus do chonnac
    Seamus Ó Súilliobháin
    Cinn Aird Thoir, Co. Chiarraí