Scoil: Caisleach (uimhir rolla 16018)

An Chaisleach, Co. Chiarraí
Pádruig Breathnach

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    na Bailí ag teacht agus dubhairt sí leis dul sa leabaidh agus leogaint air go raibh sé marbh. Fuair an fear bás agus bhí toramh air. Maidean laé na sócraide dubhairt an tríomhadh bean le na fear dul sa leabaidh go mbead an socraid ag imtheacht agus do chuaidh. Nuair a bhí sé na codhladh cuaid a bhean go dtí an leabaidh agus bhain sí a chuid eadaig de agus dfág sí annsan é go raibh an socraid imthíghthe tamall ón dtig. Annsan do glaoidh sí air go raibh an socraid ag imtheacht. D’eirg sé agus bhí sé ag lorg a cuid eadaig agus d’áiteamh a bhean air, go raibh a chuid eadaig air agus dúbhairt sí gurb spearaoidí a bhí air taréis arnáin na h-oidhche aréir go raibh a cuid eadaig air. D’imthigh sé indiaid na socraide agus é ag rith cun teacht suad léi. Nuair a connaic na daoine é do scannraigheadar agus lúgadar go raibh an diobál ag teacht do léim an fear a bhí sa cómhra agus dubhairt sé gurbh é féin a bhí uaidh. Do thuit an t-anam as an daoine go léir nuair do conncadar an duine gan eadach. Fuair an triomhad bean an t-ór mar is í is feárr a dein amadán da fear.

Donnchadha O Connchúbhair, Cúmliath, do scríobh 10-11-1936
    Ó Bheal-aithris Pádruig Uí Siodhcháin ó Cúmbeathe