Scoil: Ráth Mhór (B.) (uimhir rolla 16987)

An Ráth Mhór, Co. Chiarraí
Diarmuid Ó Cróinín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    fúaireadar cabhair nó conghnamh ó dhaoine úaisle na h-áite.
    Faid is a bhíodar i Ráthmhóir d'éág mór-sheisear des na bráthaireachaibh. Tímcheall fiche bliadhan tar éis imhtheacht dóibh tógadh súas na cuirp airís is tógad go Mellarí íad is cuireadh ins an úaig céudhna iad na bhfuil an t-Athair Riain curtha. Duine dhíobh a beadh Ó h-Órdha ó'n Daingean.
    Bhíodar an-cháirdeamhail leis na mnáibh Ríaghalta a bhí i gCill Áirne an úair sin is núair a bhí an clochar dá thógaint i gCíll Áirne théigheadh sgata dhíobh ann gach maidin ag obair is tíochfaidís thar nais istoidhche cé go raibh ceithre mhíle dhéug de shlíghe idir an dhá áit.
    1. am