Scoil: Scoil na mBráthar, An Daingean (uimhir rolla 16703)

Daingean Uí Chúis, Co. Chiarraí
An Br. T. Ó Maoldhomhnaigh

Ar an leathanach seo

1. 1: Tobar Eóin an t-ainm atá ar an dtobar. Sruthán an Mhuillinn an sruth atá timcheall le fiche slat uaidh ach gan aon bhaint staireamhail ag an dá rud dá chéile.
    2: Tá an tobar timcheall le sé nó deich slat isteach ó'n mbóthar mór ar imeall an Daingin. Fé láthair seasuigheann sé cois teorann mhaca no chlóis. Tá páirc ghlas ar thaoibh na láimhe deise agus taobh thiar de'n tobar agus san mhaca cheadhna agus tá an tobar tá tigh sáthach mór 'na bhfuil siúinéireacht ar siubhal. Tá radharc ar an dtobar ó'n mbóthar mór. Níl aon sean-fhotharach , nó aon iarsma eile de'n sean-saoghal i ngar de'n tobar ach tá sráid ar an mbaile seo de'n ainm céadhna , Sr. Eóin. Níl an sráid ach timcheall céad slat ó'n dtobar ach níor fhéadas d'fhághail amach an raibh aon bhaint staireamhail aici leis an dtobar. Tá an tobar ar
    Bean Uí Chonchubhair
    An Choill, Co. Chiarraí