Scoil: Scoil N. Gobnait (uimhir rolla 16281)

Dún Chaoin, Co. Chiarraí

Fachta ó:- Labhras Ó Ciabháin (80 bliadhan)
    Baile na Rátha
    Dun Chaoin
    Daingean Uí Chúise
    Tá namhadas le fada riamh idir Dhun Chaoin agus muinntir Pharóiste an Fhirtéaraig agus ní gan chúis é dréir deallraimh. Seo mar thosnuig sé an cheud lá riamh.
    Tháinig athrach reiceálta gan chriú isteach go Cuan a'Chaoil in aice le talamh na bhFirtéarach i bParóiste an Fhirtéaraig sa mbliadhain 1818.
    Chonnaic bád ó Dhún Chaoin í ag teacht ón bhfarraige aniar agus d'aithnigheadar go raibh sí ar léig. Bhí Seán Ó Ciabháin (Croppy) ó Bhaile na Rátha agus Tadhg Ó Séaghdha ó'n Muillean sa bhád pé beirt eile a bhí innte. Leanadar í .i. an raic gur bhuail sí talamh thuaidh ag Cuan a' Chaoil. Chuadar ar bórd. Bhí sí lán de rudaí luachmhara des gach aon t-saghas. Thosnuigheadar ag toghadh is priocadh agus ag líonadh a mbáid. Ní fada mar sin dóibh nuair a tháinig bád ón nGort Dubh ortha.
    Nuair a chonnaiceadar san muinntir Dhún Chaoin
      1. daoine