Scoil: Leitirmealláin

Leitir Mealláin, Co. na Gaillimhe
Éamonn Ó Gógáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    bhris sé ar an gcailligh Bhéaraigh chor ar bith mar sé an chaoí a raibh fad ag teacht as an gcábla síoda. Bhí an olc ar an gcailligh Chonnachtaigh agus thosuigh an bheirt aca ag troid. Lean an chailleach Bhéaraigh í le clocha agus b'éigin don chailligh Chonnachtaigh imtheacht san snámh mar bhí an fhairrge in a bealach agus chaith an chailleach Bhéaraigh cloch an-mhór léithe agus is beag nár bhuail sí í. Chaith an chailleach Chonnachtacha an chloch chéadna léithe arís agus ní raibh sí inann í a chuir thar an gcladach agu[s] tá an chloch le feiceál fós thoir ag "Ceann Bóirne"
    Maighréad Nic Dhonnchadha
    Bríghid Bean Mhic Dhonnchadha