Scoil: Leitirmealláin

Leitir Mealláin, Co. na Gaillimhe
Éamonn Ó Gógáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    mála cnothaí a chur sa gconntrain leis. Chuala beirt ghaduidhe faoí seo agus nuair a cailleadh é d'imthigh siad chuig an roilig agus thóg siad amach iad agus thosuigh siad ghá mbriseadh. Dubhairt siad le na chéile go mba cheart dóibh caora a ghoid. D'imthigh duine aca agus d'fhan an duine eile ins an áit a raibh sé ag briseadh na ngothaí. Chuala fear an torann agus d'innis sé dá mháthair é. Dubhairt sí leis í a iomchur go bhfeicfeadh sí é. Nuair a chonnaic an gaduidhe ag teacht iad cheap sé gurb é an gaduidhe eile é agus dubhairt sé. "An bhfuil sí ramhar." Chaith an fear a mháthair dá dhruim agus dubhairt sé. "Más ramhar nó caithte í bíodh sí agat," agus rith an fear abhaile. Rith an chailleach freisin agus bhí sí san mbaile níos túisge ná an fear
    AT1791: The Sexton Carries the Parson
    Éamonn Ó Gógáin