Scoil: Leitirmealláin

Leitir Mealláin, Co. na Gaillimhe
Éamonn Ó Gógáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    agus bhíodh sé ag tabhairt billeóga dhóibh agus is geárr gur aisle a bhí ionnta. Casadh fear leis agus dubhairt. "Teastuigheann asal go géar uaim." "Tá mo mháthair an-tinn le pian in a fiacail." "Is gearr go mbeidh asal agat" adubhairt sé. Chuaidh sé isteach agus dubhairt sé leis an mnaoi. "Cuir an bhilleó seo faoí bhun t- fiacail agus ní bhéidh aon phian ort." Chuir, agus is gearr gur asal mór a bhí sínte san gclúid. D'imthigh sé annsin agus chaith sé na billeóga ar an tsráid agus is gearr go raibh aisle in a dhiaidh. D'imthigh leis annsin agus tháinig sé chuig cruinniú an-mhór a bhí san áit. Labhair sé leó agus dubhairt sé go dtiubharfadh sé billeóga dóibh agus go mbíodh cúmhacht aca. Dith agus is gearr go raibh bolc mór aisle aige. Chuaidh sé abhaile agus is gearr gur cailleadh é.
    AT0566: The Three Magic Objects and the Wonderful Fruits (Fortunatus)
    Maighréad Níc Dhonnchadha