School: Ros Muc

Ros Muc, Co. na Gaillimhe
Stiofán Ó hOisín

1. (continued from previous page)
    cumachtach mar é fhéin agus go bhpósfadh sé bean shaidhbhir. Thug sé oideachas maith mas dhó mar ba maith leis go mbéadh sé ag dul i measg daoine mór eile. Shocruigh sé a mhac a chur chuig teach a charad ar cuairt. Fear saidhbhir cumachtach a bhí annsin mar é fhéin. Bhí inghean ag an bhfear seo agus ba mhian leis go bhpósfadh an mac í. D'imthigh an fear óg leis agus nuair a tháinig sé go teach na charad bhí an fháilte roimhe. Bhí na daoine ag damhsa agus ag ceol. Níor thuit an fear ingrádh leis an mnaoi a bhí ceaptha dó ach thuit sé i ngrádh le cailín eile agus phós sé í. Bhí an t-athair fiadhán nuair a chonnaic sé ag teacht iad. Níor thug sé ór ná talamh ná stoc dá mhac. Ach dhíbir sé a mhac agus a bhean. Agus deirtear gur chuir sé an méid airgid agus óir a bhí aige i bhfolach ins an spota seo agus tá sé ráidhte gurbh é an ghirrfhiadh spiorad an tsean fhir seo agus go bhfuil sé de pionós air bheith ag faire an óir mar gheall ag an éagcóir a rinne sé ar a mhac
    Máire Treasa Ní Mháille
    An Turlach, Co. na Gaillimhe