Scoil: Clochar Mhuire, An Spidéal

An Spidéal, Co. na Gaillimhe
An tSr. M. Maelsheachlainn

1. (gan teideal) (ar lean)

Bhí beirt dhearbhratháir ann fadó agus Domhnaill agus Diarmaid a b'ainm dhóibh.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    má chuireann tusa troid ar mo bhuachaill agus an ceann is fearr a fhágháil air, Gheóbhaidh tí an t-airgead nuair a thósóchadh an troid bheidh mise ós do chionn i bhfuirm éin agus béidh an buadh agat go cinnte." Leis sin d'imhthigh sé; lár na bhárach thoisigh an troid idir Domhnaill agus an buachall. Bhí beagnach buaidhte ar Dhomhnaill nuair a tháinich éan ós a chionn agus ar an bpoinnte sin tháinich meisneach do Domhnall agus bhuaidh sé ar an mbuachall. Nuair a bhí buaidhte aige, thógh sé an leach agus Fuair sé an mála óir. Phós sé an cailín agus cheannuigh sé carbad agus chuaidh sé abhaile. Nuair a chonnaic a mháthair ag
    AT0326: The Youth Who Wanted to Learn What Fear Is
    Micheál Ó Féinneadha