Scoil: Clochar Mhuire, An Spidéal

An Spidéal, Co. na Gaillimhe
An tSr. M. Maelsheachlainn

1. Seanscéal (ar lean)

Bhí sean-bhean ann aon uair amháin agus bhí go leór airgeadh aici. Ní raibh a fhios aichi ceard a dheanfadh sí leis agus bhí fhios aici go raibh an bás in aici leithí mar bhí sí an-sean.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    sin chuaidh fear agus bean an tighe amach ag obair. Bhí an t-sean bhean agus páiste beag taobh amuigh den dorus. Bá ghearr gur dubhairt an t-shean bhean leis an bhpáiste dul isteach leithí cheap sí nach raibh aon chiall ar an bpáiste. Dubhairt sí leithí an pota a chur síos ar an dteinidh. Chuaidh sí siar ins an seómra agus bosga mór airgid aici chaith sí síos sa bpota é.
    Taréis tamaill thuit sí na codladh. Chuaidh an cailín go dtí an pota agus thóigh sí an t-airgeadh aníos. Annsin chuimnigh sí ar rud éigin a dhéanamh fúair sí crop ime sa drisiúr agus chuir sí sa bpotha é. Nuair a bhí se
    Maitiú Ó Cúláin
    An Sián, Co. na Gaillimhe