School: Leacaigh (Leacach)

Leacach Beag, Co. na Gaillimhe
Seosamh Ó hÁinlíghe

Na rudaí a bhfuil leigheas ionta:-
    Tá leigheas san flaoth agus tugtar do na muca é cun lockjaw and colara do leigheas. Tá leigheas ins an cabáiste cun meall. Má tá sleamhnán ar súl duine tois é trí úaire lé píosa de crann spínán.
    Na rudaí nimhneac:-
    Tá nimh ins an gcrann pám do na hainmhidhthe. Tá na póiríní muc nimhneac. Aon luibh a bhfuil rud ar nós bainne ann, tá se nimhneac. Tá nimh ins an bileóg rhubarb do na hainmhidhthe. Na Luibeanna a bhfuil nimhneac do na hainmhidhthe ní deanann siad aon docar don gabhar.
    Na rudaí a déanann docar don talmhan:-
    flaith, bileóg sráide, bráisge, cuifeóige, bailuigheann an cuifeóige an maitheas don talamh.
    Dá búailtear daoine no ainmhidhthe lé píosa den crann tum ní fasann síad, mar is ar an gcrann sin a céasadh ár slánaightheóir.
    Dá mbheadh fear ag díol capaill agus dá gcuirfeadh sé greim den crann tum i bhfolac san srían nó san díallaid, in gan
      1. cleachtas an leighis
    Máire Ní Oisín