Scoil: Naomh Seosamh, Gaillimh (uimhir rolla 13914)

An Cheapach, Co. na Gaillimhe
Tomás Mac an Ghoill

Bhí fear ann fadó.

Bhí fear ann fadó. Ní raibh deirbhshiúr ná dearbhráthair aige acht bhí a athair agus a mháthair beo. Ní raibh aon fhear ar an domhan ba lághaighe ná an t-athair agus ní raibh bean ar an domhan ba dhroch-mhúinte ná an mháthair. Cailleadh a mháthair ar dúis agus ní raibh aon lá le fághail ba bhreághtha ná an lá a bhí sí ghá cur agus nuair a cailleadh an t-athair ní fhéadfaidhe aon lá a fhághail níos measa ná an lá a bhíodar ghá chur.
    Thug an mac suantas mór do seo agus dubhairt go mbeadh sé ag siubhal go bráthach go bhfághadh sé amach fáth an lá bhreágh a fuair a mháthair ghá cur ,a bheith chomh h-olc agus an droch-lá a fuair a h-athair a bhí cómh lághach. D'imthigh sé leis maidin lá ar na bhárnach agus bhí ag imtheacht leis gur thuit an oidhche. D'iarr sé lóistín na
    AT0461: Three Hairs from the Devil's Beard
    Séamas Ó hAllumhrain