Scoil: Cúl Umha (Buachaillí)

Cúil Lú, Co. na Gaillimhe
Antoine P. Ó Murchú

Bhí teach mór i Mullachmór fadó.

Bhí teach mór i Mullachmór fadó. Bhí bean uasal agus lucjt freastail ins an dteach sin. Bean chruaidh shanntach mhíochrócaireach a bhí san mnaoc chéadhna. Bhí gháirdín deas i n-aice an tighe, agus bhí buachaill óg ag siubhal ar an mbóthar lá, agus bhí ocras mór air.
    Chonnaic sé na h-úbhla, agus chuaidh sé isteach agus do ghoid sé cúpla ceann aca, acht nuair a bhí sé ag dul amach arís do rug an bhean air, agus do thug sí isteach 'sa teach é. Ar an bpoinnte, do shocruigh sí 'n-a h-aigne féin é chur chun bháis. Do bhailigh muintir an tighe mhóir le chéile agus d'aontuigheadar é do chur chun bháis. Tá trí cnuic suidhte ar ghabhaltas
    Marcus Ó Muirthís