Scoil: Dúnlocháin (uimhir rolla 13076)

Dún Locháin, Co. na Gaillimhe
Sorcha M. Ní Dhonnchadha

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear dar being Maitias Ó Dubháin in a chomhnuide i nDúnlochan timcheall le céad bliadhain o shoin agus bhí sé inann céad meadhchain a chaitheamh suas san aer le láimh amháin agus bhreith air leis an laimh eile agus siubhal cuig cead slat an fhaid is bhéadh sé 'ghá dhéanamh.
    Bhí Pádhraic Pearail Ó Trusca inann léim maith a chaitheamh . Nuair a bhíodh sé ag deanamh tighe ni bhíodh dreimire ag taisteál uaidh mar bhi sé inann léim suas ar an teach agus léim ó thaobh de go dti an taobh eile, an chontabhartach síos ar dhumhach trusca.
    Bhí Brian O Uaithne o Chaorán Mór inann ualach mór a iomchur. D'iomchur sé ocht gcéadh meadhcain de ceilp lá amháin
    Seósamh Mach an Ríogh
    Cáit Nic an Ríogh