Scoil: Cnoc an Dúin (uimhir rolla 14278)

Cnoc an Dúin, Co. na Gaillimhe
M. M.Ó Fíthcheallaigh

sé féin? arsa bean a 'tighe.
    "Tá sé ag ceanacht dúithche," arsa Seanin, " agus dubhairt sé liom an t-airgead a thabahirt chuige, agus a rádh leat thú fhéin a fhághail réidh, go dtiocfaidh sé i do choinne nuair a béas an teach nua réidh."
    Líon siad suas mála dhá chéad le airgead agus chuir siad treasna ar dhruim an chapaill é, agus ghabh Séainín suas ar chúl an mhála. Nuair a bhí sé tuairim leath mhíle de'n bhóthar d'fhéach se 'na dhiaidh agus chonnaic sé bean a' tighe a rith agus a lámh thuas aice, agus í a rádh:
    "Seo cúig punt eile a fuair mé."
    "Coinnigh é," arsa Seáinín.
    "Béidh sé ag teastáil uait a lá a bhéas tú ag imtheacht le deoch fhághail le tabhairt do na comhursannaí."
    Tiomain Seáinín leis agus nior stop sé gur tháinig sé go Baile Chláir, agus bhí fáilte mor ag a mháthair roimhe.
    "Ara, a Sheáinín, do chéad míle failte abhaile agus céard é sin ins a' mála agat?" arsa sise leis.
    "Airgead," arsa Seáinín, "agus ní bhéidh tart ná ocras arís go bráth ort, a mháthair; "agus tá mo chéard agam go breágh."

M.M. Ó Fíthcheallaigh, S.N. Cnuic a'Dúin, Ath Cinn
    Is ó Padraig de Búrca, Beithe Beag, Cathair Lios Gráin