Scoil: Ceathramha na gCanónach (uimhir rolla 16102)

Carrownaganonagh, Co. Dhún na nGall
Eoin Ó Gallchobhair

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear ann aon uair amháín agus bhí sé 'na chómnuidhe le na dhearbhráthair. Bhí a dhearbhráthair ina mhaighistir sgoile. Bhí an dearbhráthair ag dul a sheilg an lá seo. Chuaidh an fear eile amach agus fuair sé croiceann madaidh ruaidh agus líón sé feár é, agus coirce agus chuirsé ina sheasamh ag bun an ghárraidhe é. Tháinig sé isteach 'un toighe arís agus dubhairt sé le na dhearbhráthair go rabh madadh ruadh thíos ag bun an gharraidhe. Chuir an fear eile urchar isteach san ghunna agus rith sé amach leis. Sgaoil sé urchar leis an mhaadh ruadh agus thuit an madadh ruadh go talamh. Rith sé go dtí an áit a rabh an madadh ina luighe. Thug sé anuas go dtí an teach é agus nuair a chonnaice sé caidé bhí ann rinne an
    Pádraig Mac Eiteagáin
    Meenreagh, Co. Dhún na nGall