Scoil: An tSraith

An tSraith, Co. Mhaigh Eo
Seán Ó Catháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    bhfuinneóg agus nach mbéadh fhios ag aon duine cáh mbéadh sé. Maidin amháin núair a chuaidh sí go dtí an bhosca bhí an t-airgead imthigthe. Bhí fhios aicí gurab é an fear a dhubhairt léithí é a fhágail annsin a thóg é. D'innis sí dhos na gárdaí é agus fúair na gárdaí é arís agus is fear des na cómhursana a thug leis é. Chuir siad an fear as an áit agus ní bhfaca duine ar bith é níos fuide.
    In-dhiaidh trí nó ceithre blíadhain fúair an bhean bás agus bhí an t-airgead curtha faoí a urlár aicí. Pósadh an mhac annsin agus rinne sé teach núa. Leag sé an sean teach agus fúair sé an t-airgead faoí an urlár istigh i mála. Ní raibh an t-ádh leis an airgead sin aríamh. Chuaid sé go h-Albain annsin agus níor tháinig sé arais ó shoin. Tá an teach a rinne sé ann fós agus deirtear go raibh an mí-ádh ar gach duine a chuaidh in-a iómhnuidhe san teach sin.
    Áine Ní Cuideagáin
    Pádraig Breathnach